Yürümek ve koşmak, zayıflamak isteyenlerin mutlaka tercih etmesi gereken egzersiz türleridir.
Sağlıklı, kalıcı ve hızlı zayıflamak istiyorsanız öncelikli olarak günlük yürüyüş yada koşu miktarınızı arttırmanız gerekiyor. Yaz aylarındayız ve havalar güzel. Güneş ışınlarının verdiği enerjiden yararlanmak ve bol bol temiz hava almak için ben sizlere açık havada yürümenizi yada koşmanızı öneririm ancak siz ev ortamında daha rahat edeceğinizi düşünüyorsanız mutlaka bir koşu bandı edinmelisiniz. Ancak koşu bandı almadan önce kendinizi iyice değerlendirmelisiniz. Aldığınız koşu bandı sadece evde bir fazlalık
olarak kalacak, atıl bir şekilde balkon yada kilerde duracak yada yatak odanızda elbise askılığı görevi yapacaksa koşu bandı almaktan hemen vazgeçin. Sonuçta, hiç kullanmayacaksanız koşu bandı almanın anlamı yok.Herkes zayıflamak ister ama zayıflamak için motivasyon lazım.
Sizde o motivasyon varsa sorun yok demektir. Bu arada değinmeden geçemeyeceğim. Üniversitelerin yaptığı pek çok test ve araştırma şu sonucu ortaya çıkardı:
Koşu bandında düşük tempolu bile yürüseniz, 1 saatte 705 – 865 kalori arasında yakıyorsunuz. Koşu bandı, fitness aletleri arasında en çok kalori yakanı.Cazip değil mi ?
Koşu Bandı alırken dikkat edin
1 – Koşu bandını koyacak yeriniz var mı?
Öncelikle bakmanız gereken şey, evinizde uygun yer var mı? Eğer küçük bir evde yaşıyorsanız veya eviniz büyük ama boş yeriniz yoksa, büyük bir koşu bandı istemiyorsunuz demektir. Koşu bandını koymak için ne kadarlık bir alanınız olduğundan emin olun. Neyse ki koşu bantları boyut açısından çeşitlilik gösteriyor. Evinize uygun birini mutlaka bulursunuz.
2 – Ne kadar bütçe ayırabilirsiniz?
Sağlam bir piyasa araştırması yapın. İhtiyacınızı karşılayacak koşu bandının özelliklerini belirleyin. Unutmayın ki, ucuz etin yahnisi yavan olur. Bütçenizde koşu bandı için yer açarken sizi uzun yıllar götürecek bir alternatif belirlemeye özen gösterin.
Zayıflamak için yola çıktınız, iyi görünmek ve sağlıklı olmak istiyorsunuz. Bu amacınızı gerçekleştirmek için en cafcaflı fitness aletlerine ihtiyacınız yok. Piyasada birçok basit düzenekli, kullanımı kolay, pratik, yer kaplamayan koşu bandı var. Biri mutlaka ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uyacaktır.
3 – Nasıl bir egzersiz planınız var? Koşu bandı egzersiz programı hazırladınız mı?
Koşu bandı alırken önemli noktalardan biri de bu. Daha çok yürüyecek misiniz, koşacak mısınız? Her gün kaç saat egzersiz yapacaksınız? Kardiyo çalışmalarınız ağırlıklı mı olacak? Ağırlık da çalışacak mısınız? Amacınız büyük ihtimalle şu: Balon gibi şişirilmiş süper kahramanlara benzemeden zayıflamak ve kas yapmak istiyorsunuz. Bu yüzden de basit egzersiz programı uygulayacaksınız. Öyleyse en basitinden, bütçe dostu ve pratik bir koşu bandı alabilirsiniz.
4 – Koşu bandı özellikleri
Bu noktada sormanız gereken çok soru var: Maksimum hızı nedir? Her kullanımdan önce programlamanız gerekiyor mu? Yoksa hafızaya kaydedebilir misiniz? Yürüme bandı, oturma yeri ve kemeri ortopedik mi? Çalışırken gürültü çıkarıyor mu? Yeni koşu bantlarında televizyon ekranı, kitap tutacağı, müzikçalar gibi özellikler var. Sizin bunlara ihtiyacınız var mı? Nabız monitörü nasıl çalışıyor? Kalp atış hızınızı ölçen bir monitörü var mı? Garanti belgesi kaç yıllık?
5 – Panik düğmesi var mı?
Diyelim ki koşu bandında egzersiz yaparken bir şeyler ters gitti. İncinme, burkulma, nefes darlığı gibi. Koşu bandını anında durduran bir mekanizmaya ihtiyacınız var. Her şeyi tek “tık”la hallettiğimiz şu günlerde, üstünde panik düğmesi olmayan koşu bandı yok gibi. Yine de seçerken buna dikkat edin. Tek tuşla kapatabilir misiniz? Otomatik kapama düğmesi kolay erişebileceğiniz bir yerde mi?
Koşu bandı alırken nelere dikkat etmeli, artık biliyorsunuz. İhtiyacınızı görecek uygun bir model seçebilirsiniz. İyi alışverişler.