Vücudumuz için önemli olduğunu bildiğimiz sütle ilgili her gün yepyeni bilgiler ediniyoruz. Kilo verirken yağ dokusundan verip kalıcı bir şekilde zayıflamak kim istemez. Aslında bakarsanız diyet listelerin birçok kanısı hem yağ dokusundan kiloların verilmesi hem de kilo verirken vücudun güçsüz kalmaması yönünde. Yüksek protein içerikli diyetler tokluk sağlar. Protein oranının orta düzeyde artırılması ile metabolizma hızlanır ve kas kitlesi korunur. Araştırmalar sütün; kalsiyumdan en zengin besin olması özelliği ile ayrıca içerdiği kaliteli protein ve lioneik asit gibi özel yağ molekülleri sayesinde ağırlık kaybına neden olduğunu gösteriyor.
Kalsiyum desteği ile yapılan çalışmalarda kilo kaybının etkin olduğu gösterilmiştir. Diyet sırasında alınan kalsiyum, yağ asitlerini değiştirerek, emilimini azaltmaktadır. Ayrıca kalsiyum, vücutta sindirilen yağ miktarını azaltarak dolaylı olarak enerji alımını da azaltmaktadır.
Diyet yaparken hangi süttü seçmeliyim?
Light süt/yarım yağlı sütler: Tam yağlı süte göre içindeki yağ azdır ve koruyucu madde içermez. Light (yarım yağlı) sütler %1 veya %2 yağ oranına sahiptir.
Bir de yağsız/ekstra Light: Sıfır yağ oranına sahip sütlerdir. Normal sütten daha az kaloriye sahip oldukları için kilo problemi ve kalp damar hastalığı olan kişilere önerilmektedir.
Yağlı sütler: Yağ oranından arıtılmamış olup enerjisi de korunmuş sütlerdir. %3 ile%3,4 oranında yağ içermektedir. Dengeli beslenmek için yeterli miktarda ve gıdalarla birlikte alınması gereklidir. Aynı zamanda laktozun en iyi şekilde kullanımı ile vücut için gerekli olan A, D, E, K vitaminlerinin vücuda taşınmasını sağlar.
Araştırma sonuçları günde 2 bardak süt tüketmeniz yönünde. Protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini gibi birçok besin öğesine her yaş döneminde ihtiyacımız var. Yetişkinlerde ve yaşlılarda ise kemik sağlığını korunması için süt faktörü önem arz ediyor.
Sağlıklı ve kaliteli hayat için, çocukların, gençlerin, hamilelerin her gün en az 2 bardak süt ve 1 porsiyon süt ürünü, yetişkin ve yaşlıların ise günde ortalama 2 bardak süt içmelerini öneriyorum.
Obezite hastalığında süttün önemi nedir?
Obezite oluşumunu engellemek için yapılan araştırmalarda, bazı besin öğelerinin vücutta yağlanmayı azaltarak kilo kontrolü sağlamaya yardımcı oldukları belirlenmiştir. Bu besin öğelerinden bir tanesi de kalsiyumdur. Obezite tedavisinin hedefi, fazla olan yağ dokusunu azaltmak olduğu için, süt ve ürünlerinin tüketimi ile alınan kalsiyum, yağ ve protein ayrıca önem kazanmaktadır.
Yüksek protein sağlayan yiyecekler hangileridir?
Proteinler vücutta kullanılabilme derecelerine göre; “örnek protein: vücutta tam olarak kullanılan, iyi kalite protein: tamamına yakını kullanılan, düşük kalite protein: tam olarak kullanılmayanlar olarak” sınıflandırılır. Örnek protein kaynakları insan sütü ve yumurta iken, iyi kalite protein kaynakları et, balık, süt ve türevleridir.
Yüksek protein içerikli diyetler tokluk sağlar. Protein oranının orta düzeyde artırılması ile metabolizma hızlanır ve kas kitlesi korunur. Araştırmalar sütün; kalsiyumdan en zengin besin olması özelliği ile ayrıca içerdiği kaliteli protein ve lioneik asit gibi özel yağ molekülleri ile ağırlık kaybına neden olduğunu gösteriyor. Tüm bu bilgilendirmenin yanında tabii ki günlük egzersizlerinizi de yapmanızı öneriyoruz.