Diyet hatası deyip geçmeyin! Çok ciddi hasarlara yol açabiliyor.
2020 yılı eminim hepimiz için kötü geçiyor. Kilo sorunu daha önceleri de canımızı sıkıyordu ancak koronavirüs salgını nedeniyle evlere kapanınca bir tık daha faza can sıkmaya başladı değil mi? Evde kalma süremiz uzayınca haliyle mutfakta geçen süre de artmış oldu. Sonra da gelsin kilolar. Sizce de kilo verme vakti gelmedi mi? Haydi şuan daha sağlıklı beslenmeye ve daha fazla hareket etmeye başlayalım. Ne dersiniz? Fakat, kilo verme sürecinde yapılan bazı hatalar verilen kilonun en az 2 katını geri almamıza ya da sağlığımızın bozulmasına neden oluyor. gelin kilo verirken yapılan diyet hatalarına birlikte göz atalım.
İşte 8 diyet hatası
Her gün tartılmak
Diyete başladınız ve motivasyonunuz harika! Her gün giden fazlalıklara odaklandınız ve sık sık tartılıyorsunuz. İşte böyle bir durumda 1-0 geride başladınız demektir. Her gün tartıya çıkmak motivasyonunuzu bitirir. Hormonal değişiklikler, vücudun o sırada su tutması, yediklerinizin sindirilme durumu tartıda kilonuzda oynamalara neden olur. Kilo verdiğinizi düşünürken tartıda fazla çıktığınızı görmek sizi olumsuz etkiler. En iyisi haftada 1 kere sabah aç karnına ve çıplak tartılmak olacaktır.
Tek tip beslenmek
Bu en sık yapılan diyet hatası sayılabilir. Diyet sırasında tek tip beslenmek, sağlığımızı tehlikeye atar. Protein ağırlıklı beslenmek böbreklerinize fazlasıyla yük bindirebiilir ya da ağırlıklı sadece sebze ve meyve tüketmek bedenimizin doğru çalışmasına yardım eden proteinin eksikliğine sebep olabilir. Diyetinize her besin grubundan besinler eklemeniz sağlıklı zayıflamanıza yardım edecektir.
Fazla bitki çayı tüketmek
Diyet sırasında yağ yakmanıza ya da metabolizmanızı hızlandırmaya yardım ettiğini düşünerek kontrolsüzce bitki çayı tüketmeniz sağlığınızı tehlikeye atar. Bitki çayı faydalıdır evet ancak fazla tüketmek kalp rahatsızlıklarına, sindirim sisteminin zarar görmesine, tansiyon problemlerine yol açabilir.
Sıvı diyeti yapmak
Sıvı detoks olarak adlandırılan türde diyet yapmak yine en büyük hatalardan bir tanesidir. Her gıdayı sıvı haline getirerek tüketmek, vücudunuza posa almanızı engeller. Kalori kontrolünüzü sekteye uğratır. Ne kadar porsiyon tükettiğinizi farketmeden fazla kalori alırsınız ve kilo vermek yerine kilo almanız kaçınılmaz.
Büyük hedefler koymak
Diyete başladığımızda hemen sonuca varmak isteriz. Bir an önce fazla kilolarımızdan kurtulmak isterken çoğunlukla acele ederiz. Olması imkansız olan hedefler koyarız. Sonuç olarak hayal kırıklığı yaşarız ve motivasyonumuzu kaybederek diyeti bırakırız. En doğrusu küçük adımlarla ilerlemek ve giden her gram için mutlu olarak devam etmek olacaktır. Haftada 0.5-1 kilo arası kaybetmek sağlığınız ve motivasyonunuz için en doğru yoldur.
Kaçamak yapınca diyeti bitirmek
Diyet uzun ve yorucu bir süreç. Bu süreçte arada kaçamak yapabilir, iradenize anlık hakim olamayabilirsiniz. Diyetiniz sırasında kaçamak yaparsanız hemen iş işten geçti diye düşünüp diyeti sonlandırmayın. Kaldığınız yerden azminizi koruyarak diyete devam edin.
Yeterli su içmemek
Su vücudumuz için hayati önem taşıyor. Yeterli su tüketmemek sindirim sisteminin yavaşlamasına, vücutta ödem tutulmasına dolayısı ile kilo verememeye hatta kilo almaya neden olabilir . Gün içinde 1,5- 2 litre su tüketmeye özen gösterin.
Diyet ürünlere yönelmek
Diyete girince yapılan en büyük hatalardan bir tanesi de şeker, yağ oranı azaltılmış diyet besinlere ağırlık vermek ve sınırsızca tüketmek. Piyasada satılan diyet ürünlerde algı yanılması yaşanıyor. En doğrusu sağlıklı bir şekilde porsiyon kontrolü yaparak diyetinize devam edin.